0%
Still working...

İslam'da Devlet - Velayeti Fakih

By: İmam Humeyni

İmâm Humeynî'nin (ra) Velâyet-i Fakih kitabındaki en temel vurgu kitabullah olan Kur'an-ı Kerîm'e, Allah Resûlü'nün (saa) sünnetine ve yine Allah Rasûlü'nün (saa) Ehl-i Beytinedir (as). Rahmetli İmâm, yapmış olduğu İslâm devrimi ile Allah Resûlü'nün (saa) sünnetlerini ihyâ etmiştir. Bu kitabu okuduğumuz zaman Allah Resûlü'nün (saa) en büyük sünnetinin İslâmî devlet olduğunu bilfiil müşahade etmiş olmaktayız. Bu eser, Sünnet'in Kur'an'ın pratiği olduğu gerçeğinden hareketle; Kur'an ayetlerinin bir çoğunun hüküm bildiren ayetlerden oluştuğu ve bu hüküm ayetlerinin pratikte uygulanabilmesi için de mutlaka İslamî bir devlete sahip olunması gerektiği gerçeğini önümüze koymaktadır.

İmâm Humeynî’nin (ra) Velâyet-i Fakîh kitabındaki en temel vurgu kitabullah olan Kur’an-ı Kerîm’e, Allah Resûlü’nün (saa) sünnetine ve yine Allah Resûlü’nün (saa) Ehl-i Beytine’dir (as). Rahmetli İmâm, yapmış olduğu İslâm devrimi ile Allah Resûlü’nün (saa) sünnetlerini ihyâ etmiştir. Bu kitabı okuduğumuz zaman Allah Resûlü’nün (saa) en büyük sünnetinin İslâmî devlet olduğunu bilfiil müşahade etmiş olmaktayız. Bu eser, Sünnet’in Kur’an’ın pratiği olduğu gerçeğinden hareketle; Kur’an ayetlerinin birçoğunun hüküm bildiren ayetlerden oluştuğu ve bu hüküm ayetlerinin pratikte uygulanabilmesi için de mutlaka İslâmî bir devlete sahip olunması gerektiği gerçeğini önümüze koymaktadır. Hâkezâ, Allah Resûlü (saa) Medine’ye hicret ettikten sonra bir devlet kurmuş, “Medine Vesikası” adı verilen bir anayasa hazırlamış ve bu anayasada Medine’de yaşayan herkes için vatandaşlık haklarını belirlemiştir. Bunun yanında ordu teşkil etmiş, komutanlar ve valiler atamış, civar ülke hükümdarlarına elçiler göndermiş, elçiler kabul etmiş ve bir devlet başkanı gibi hareket etmiştir. Ayrıca Kur’an’da yer alan hükümlerin icra makamı olarak hareket etmiş, suçluları yargılamış, vergi toplamış, sosyal problemlere müdahale etmiş, insanlar arasındaki komşuluk, akrabalık ve kardeşlik hukukunu gözetmiştir. Devletin gelirleriyle ilgili olarak beytülmâl oluşturmuş, burada devletin gelirlerini toplamış, elde edilen gelirlerden insanların haklarını kendilerine vermiştir. Vergiler ve zekâtların miktarını belirleyerek bunların toplanması için memurlar görevlendirmiş ve gelirlerin kayıtları için kâtipler tayin etmiştir. Bununla beraber İslâm’ı ve Müslümanları korumak için seriyyeler ve gazveler düzenlemiştir. Bütün bunlar Allah’ın kitabındaki hükümlerin gerçekleşmesi için Allah Resûlü’nün (saa) gerçekleştirmiş olduğu sünnetlerdir. Bu sünnetler Kur’anî bir pratik olarak İslâm’ın siyasi ve ibadî kısımlarını oluşturmaktadır ki Allah Resûlü’nün (saa) risalet döneminin büyük bir çoğunluğu bu konulara ayrılmıştır.

Kur’an ayetlerinin büyük bir çoğunluğu devlet yönetimi, sosyal adalet, toplumsal sorunlar, insanlar arası ilişkiler; siyasi, iktisadî, kültürel, askerî ve ailevî konularla alakalıdır. Tarih boyunca İslam’ın siyasi, iktisadi, askeri ve sosyal yönü gözardı edilmiş ve sadece ibadî konular üzerinde durulmuştur. Rahmetli İmâm (ra) bu kitabında İslâm’ın sadece ibadî konularla sınırlandırılarak, İslâm’ın diğer boyutlarının göz ardı edildiğine dikkat çekmektedir. Kendisi bu durumu, her çağda insanları yığınlaştırmak ve rahat bir şekilde sömürmek amacıyla faaliyet gösteren Emevîler ve Abbasîler gibi nifak odaklarına bağlamaktadır. Bu nifak odaklarının tarih boyunca yaptığı çabalar, günümüzde sömürgeciler ve Yahudiler eliyle devam ettirilmektedir. Bahsi edilen şer güçleri tarih boyunca bu emellerine ulaşmak amacıyla din kisvesi altına yerleşmiş olan saray mollalarını İslam’ın ibadî konularla sınırlandırılması için kullanmışlardır. İslâm siyasi, sosyal, iktisadî ve askeri hayatın dışına itilerek sadece bir tapınak dini haline getirilmek istenmiştir. Hâlbuki Hz. Peygamber’in (saa) hayatına bakıldığı zaman İslâm’ın ibadî kısımlarının haricindeki konuların bu büyük insanın yaşamının önemli bir kısmını oluşturduğu da görülmektedir. Bundan dolayı Rahmetli İmâm (ra), “İslâm’ın siyasî, sosyal, askerî, iktisadî ve toplumsal alanlardan dışlanmasına engel olmanın”, Müslümanların en temel meselesi olduğu üzerinde durmaktadır.

İslâm düşmanlarının rahmetli İmâm’ın Velâyet-i Fakîh kitabı üzerinde oluşturmuş oldukları spekülasyonlar üzerine, kendisinin bu kitabını Türkçe’ye çevirmeyi uygun gördük. Çünkü müslümanların birlik ve beraberliğinden hazzetmeyen nifak odakları, Sünni Müslümanlar üzerinde İran İslâm Inkılâbı ve Şi’î Müslümanlara yönelik bir antipati oluşturmak amacıyla bu kitabın muhtelif yerlerini çarpıtmaktadırlar. Hâlbuki rahmetli İmâm’ın (ra) bu kitabını okuduktan sonra kendisinin yapmış olduğu İslâm devrimiyle Allah Resûlü’nün (saa) unutulmaya yüz tutmuş birçok sünnetini ihyâ ettiğini ve bunları bizlere hatırlatmış olduğunu görmekteyiz. Bundan dolayı Velâyet-i Fakîh kitabının çevirisiyle bu alanda yapılan birçok spekülasyonun ortadan kaldırılmasını amaçlamaktayız.

Elinizdeki çeviri, “İmâm Humeynî’nin Eserlerini Tanzim ve Yayımlama Müessesesinin” rahmetli İmâm’ın vefatının 10. yılı münasebetiyle 1999 yılında Tahran’da yayımlamış olduğu Farsça baskı esas alınarak yapılmıştır. Kitabın Farsçası 160 sayfadan oluşmaktadır. Bu kitabın çevirisinde yine aynı müessesenin uluslararası ilişkiler bürosunun kitap için yapmış olduğu Türkçe çeviriden de karşılaştırma yapılmıştır. Kitabın çevirisi yapılırken mektebi ıstılahlar, kitabın muhteviyatını korumak adına olduğu gibi verilmiştir. İmâm Humeynî’nin (ra) mesajlarındaki mektebi vurgu ve mektebi atmosfer bizim için en önemli husustur. Kitabın mektebi ağırlığının çeviriyle beraber etkisiz hale gelmemesi için azami gayret gösterilmiştir. Buna rağmen kitabın bütün kesimler tarafından okunduğu zaman çok kolay bir şekilde anlaşılabilmesi için kitabın dili oldukça sade bir hâle getirilmiştir. Kitap rahmetli İmâm’ın (ra) konuşmalarından derlenerek hazırlandığı için kitaptaki uzun ve karmaşık cümleler, anlam bütünlüğü göz önüne alınarak kısa cümleler haline getirilmiştir. Yaptığımız bu çalışmanın hayırlara vesîle olmasını temenni ediyoruz. Tevfik ve inayet, azim olan yüce Allah’tandır (cc).

Ahmet HÜSEYİNOĞLU
Elazığ-2021

Publish Date:

2021-12-01

Published Year:

2021

Publisher Name:

Total Pages:

213 sayfa

ISBN:

978-605-66716-5-4

Format:

İnce Kapak

Country:

Türkiye

Language:

Türkçe

Translator:

Ahmed HÜSEYİNOĞLU

Submit Your Review You are not allowed to submit review. please Log In